Zdravlje

Izbjegavajte ove obroke kako biste smanjili rizik od trovanja hranom

Obroci koje jedete na roštiljanju s prijateljima ili oni koje jedete na švedskim stolovima mogli bi povećati rizik od trovanja hranom. Stoga, naredni put kada se odlučite za određeni obrok, pripazite na ovu mogućnost.

Mikrobiologinja i predavačica na Univerzitetu u Leicesteru dr. Primrose Freestone podijelila je šta biste trebali izbjegavati ukoliko želite izbjeći bolove u stomaku, povraćanje i dijareru te rizikovati trovanje hranom.

Iako neke od ovih aktivnosti izgledaju bezopasno, mogu uzrokovati zdravstvene probleme zbog nepravilno pripremljene hrane.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Vid se vraća za 12 dana! Radite ovo svaki dan


Sponsored by logo

Izbjegavajte roštiljanje i piknike

Iako je lijepo vrijeme gotovo nemoguće zamisliti bez roštiljanja i obroka na otvorenom, mikrobiologinja Freestone navodi da se time povećava šansa za trovanjem hranom. To je zato što se manje vodi briga o čistoći ruku, ali i zbog toga što je veća koncentracija bakterija i insekata.

Pranje ili korištenje sredstva za dezinfekciju ruku je ključno u ovakvim situacijama, ali neće uvijek pomoći kod ubijanja bakterija koje vrebaju vašoj hrani.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Učinite to prije spavanja i probudit ćete se bez proširenih vena


Sponsored by logo

Švedski stolovi

Popularni način posluživanja hrane mnogima je drag zbog svoje raznovrsnosti, ali i on nosi svoje rizike. Posude s hranom su uglavnom otkrivene i izložene prašini, insektima i bakterijama koje drugi gosti mogu prenijeti kašljanjem ili kihanjem.

Također, ovdje je važno obratiti pažnju na namirnice kao što su plodovi mora, salate i deserte jer oni ne mogu dugo stajati izvan frižidera. Najbolji način da smanjite rizik jeste da birate namirnice poput tosta i da budete prvi u redu prilikom odlaska na ovakav obrok.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Gomila crva će nestati za sat vremena! Zapišite recept: za jednu čašu vode 2 grama...


Sponsored by logo

Nemojte jesti školjke

Sirove školjke i kamenice mogu biti prijenosnici bolesti. Freestone navodi da iako one ne izgledaju pokvareno, mogu uzrokovati mučninu i dijareru. Konzumacija u bilo kojem obliku predstavlja rizik od trovanja hranom.

Izbjegavajte salatu u vrećicama

Salate u vrećicama mnogim izgledaju pristupačno. No, mikrobiologinja navodi da bi one mogle sadržavati velike količine E. coli, salmonele i listerije koje se razmnožavaju 1.000 puta brže kada su u ovakvim pakovanjima. Rizik od trovanja smanjuje se ako salate iz vrećica ponovo operete i pojedete ubrzo nakon kupovine.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Gljivice na noktima nogu nestat će u 3 dana nakon ovoga!

Težite li više od 80 kg? Dosegnut ćete 56 kg. Zapišite recept!


Sponsored by logo