Zdravlje

Kako da ubrzate metabolizam i sagorite masti na prirodan način

Jedan termin često mnogima pada na pamet kada se govori o gubitku težine: metabolizam.

To je nevidljivi motor koji vam daje energiju i određuje koliko efikasno vaše tijelo sagorijeva kalorije i uklanja masnoće. Međutim, kako znati da li vaš metabolizam dobro radi? Prema istraživanjima, broj odraslih Amerikanaca koji su metabolički zdravi izuzetno je mali, čak i među osobama normalne težine.

Iako je svačiji metabolizam jedinstven, dobra vijest je da postoje načini da ubrzate metabolizam i prirodno izgubite masnoću, bez potrebe za ekstremnim dijetama ili pretjerano napornim vježbama.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Vid se vraća za 12 dana! Radite ovo svaki dan


Sponsored by logo

Vodite računa o unosu proteina

Proteini su gradivni blok koji je vašem tijelu potreban za oporavak i rast. Istraživanja pokazuju da uključivanje nemasnih proteina poput mahunarki, graha, orašastih plodova, sjemenki, piletine i ribe u vašu prehranu može potaknuti vaš metabolizam jer zahtijevaju više energije za probavu.

Protein je makronutrijent koji najviše zasićuje. Također, pomaže u održavanju i izgradnji mišića, istovremeno podržavajući zdrav i optimalan metabolizam.

Izgradite mišiće

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Učinite to prije spavanja i probudit ćete se bez proširenih vena


Sponsored by logo

Mišići su poput peći za sagorevanje kalorija. Prema Mayo Clinic, što više mišića imate, to je veći broj kalorija koji spaljujete – čak i u mirovanju. Vježbe treninga otpora poput dizanja utega ili kalistenike pomažu u izgradnji i održavanju mišićne mase, održavajući vaš metabolizam aktiviranim.

Dizanje tegova i vježbanje otpora učinit će više za vaše tijelo i metabolizam nego bilo koja opcija koju vidite da se prodaje na internetu za brzo rješenje.

Ostanite hidrirani

Održavanje dobre hidratacije pomaže vašem tijelu da efikasnije obrađuje kalorije, a čak i blaga dehidracija može usporiti metabolizam.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Gomila crva će nestati za sat vremena! Zapišite recept: za jednu čašu vode 2 grama...


Sponsored by logo

Voda je neophodna za različite metaboličke procese, uključujući razgradnju hrane i transport hranljivih materija kroz vaše tijelo. Čak i blaga dehidracija može ometati ove procese i usporiti vaš metabolizam, potencijalno otežavajući efikasno sagorijevanje kalorija. Ciljajte na najmanje osam do 10 čaša vode dnevno kako biste podržali metabolizam.

Upravljajte stresom

Studija iz 2017. pokazala je da hronični stres može pokrenuti oslobađanje hormona koji dovode do debljanja. Tehnike poput meditacije, joge ili vježbi dubokog disanja mogu pomoći u smanjenju stresa i podržati vaše metaboličko zdravlje.

Kada imate povišen stres, to dovodi do viših nivoa kortizola, što vas može natjerati da konzumirate više ukusne hrane. To su namirnice s visokim sadržajem natrijuma, masti i ugljikohidrata.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Gljivice na noktima nogu nestat će u 3 dana nakon ovoga!

Težite li više od 80 kg? Dosegnut ćete 56 kg. Zapišite recept!


Sponsored by logo