Zdravlje

Koliko je zapravo štetno piti vodu koja je stajala tokom noći?

Ostavljanje čaše vode na noćnom ormariću relativno je uobičajena praksa. Ako se probudite žedni usred noći ili jutra, bit ćete zahvalni na lako dostupnoj tečnosti. No, da li je ova praksa zaista dobra za vaše zdravlje?

Iako voda nema rok trajanja i ne može se nužno pokvariti, trebali biste dva puta razmisliti prije nego što se odlučite piti vodu koja je stajala tokom noći na vašoj polici. Liječnica Kelly Johnson-Arbor iz National Capital Poison Center otkrila je šta se može dogoditi ako pijete vodu koja je “prenoćila”

Moglo bi se kontaminirati

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Vid se vraća za 12 dana! Radite ovo svaki dan


Sponsored by logo

Bez poklopca, zagađivači mogu ući u vašu čašu vode. Otvoreno staklo osjetljivo je na kontaminaciju prašinom i insektima. Premda, vaše tijelo probavlja insekte baš kao i bilo koju drugu hranu, mnogima neće biti drago kada čuju da zapravo ispijanjem vode iz čaše tokom noći može progutati i neki insekt.

Međutim, istraživanja pokazuju da se otrovne hemikalije mogu pronaći u kućnoj prašini, a s vremenom je uzimanje velikih količina povezano sa zdravstvenim problemima.

Moglo bi imati gorak okus

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Učinite to prije spavanja i probudit ćete se bez proširenih vena


Sponsored by logo

Ako ste ikada popili čašu vode koja je ostavljena tokom noći, možda ste primijetili suptilnu razliku u okusu. To je zato kada ostavite čašu vode vani tokom noći, plinovi u zraku uključujući ugljikov dioksid se otope u vodi. Tako se ugljikov dioksid pretvara u ugljičnu kiselinu i voda postaje gorka.

Može sadržavati bakterije

U našim ustima postoji oko 700 vrsta mikroba, a pijenjem iz čaše rezultirat će povratnim ispiranjem odnosno voda će se pomiješati s bakterijama u vašim ustima prije nego što se vrate u čašu.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Gomila crva će nestati za sat vremena! Zapišite recept: za jednu čašu vode 2 grama...


Sponsored by logo

Iako je mala vjerovatnost da će naše vlastite bakterije izazvati štetne učinke ako ponovno iskoristimo bocu s vodom ili čašu za piće nakon što smo je ostavili preko noći, te klice mogu biti štetne za druge ljude i obrnuto.

Dakle, koliko je zapravo loše piti vodu koja je stajala tokom noći?

Pitka voda koja je bila vani tokom noći uglavnom mijenja okus, ali ne i sigurnost vode. Stvari koje bi vam se mogle činiti odvratnima mogle bi dospjeti u vašu čašu, poput insekata i prašine, ali one su vjerovatno bezopasne.

“Općenito, iako voda možda neće imati tako dobar okus ako je ostavite preko noći, malo je vjerovatno da će se neko razboljeti. Uglavnom je sigurno piti vodu koja je ostavljena preko noći sve dok nema vidljive kontaminacije vode”, navodi za kraj liječnica Johnson-Arbor.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Gljivice na noktima nogu nestat će u 3 dana nakon ovoga!

Težite li više od 80 kg? Dosegnut ćete 56 kg. Zapišite recept!


Sponsored by logo