Zdravlje

Utječu na imunološki sistem i mentalno zdravlje: Šest znakova koji ukazuju na bolest crijeva

Probavni sistem je nevjerovatno složen sistem sastavljen od brojnih mikroorganizama. Stoga je važno paziti na simptome nezdravih crijeva, kako bi na vrijeme reagovali i što prije riješili zdravstveni problem.

Iako su neki od tih mikroorganizama štetni, većina ih je korisna za ljudsko zdravlje. Postoji ih čak 500 različitih vrsta, a izravno utječu na naše raspoloženje, imunološki sistem i mentalno zdravlje. Postoji čak i veza između njih i stanja kože, raka i autoimunih poremećaja.

Želučane tegobe

Disfunkcija crijevnih bakterija naziva se disbioza i može uzrokovati nepravilnu probavu ili eliminaciju hrane. Disbioza može uzrokovati zatvor, nelagodu, oticanje trbuha, plinove i osjećaj nadutosti. Plinovi i osjećaj nadutosti pokazatelj su da se ne proizvodi dovoljno želučane kiseline pa hrana fermentira u želucu. Za neke ljude disbioza može dovesti do razvoja sindroma iritabilnog crijeva (IBS) ili raka debelog crijeva.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Vid se vraća za 12 dana! Radite ovo svaki dan


Sponsored by logo

Intolerancija na hranu

Disbioza također može uzrokovati alergije na hranu i intoleranciju na hranu. Oni se razlikuju od trovanja hranom, gdje visok sadržaj bakterija ili virusa u hrani uzrokuje da tijelo izbaci opasnu hranu. Kod alergije na hranu osoba pokazuje sve vrste reakcija kada konzumira određenu vrstu hrane. S druge strane, kod intolerancije na hranu, tijelo osobe nije u stanju pravilno probaviti određenu hranu, što uzrokuje ranije spomenuta stanja kao što su plinovi, zatvor, nadutost i slično.

Želja za šećerom

Crijevne bakterije luče proteine koji su po prirodi slični leptinu i grelinu koji su hormoni koji reguliraju glad. Ove bakterije utječu na raspoloženje i želju za hranom. Dakle, ako stalno jedete zdravu hranu, hranite dobre bakterije koje se na njima razvijaju, pa ste s vremenom sve skloniji jesti zdravu hranu.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Učinite to prije spavanja i probudit ćete se bez proširenih vena


Sponsored by logo

Nagle promjene težine, loš zadah, nedostatak vitamina

Crijevne bakterije utječu na način na koji se hranjive tvari iz hrane apsorbiraju, šećer se apsorbira i masti pohranjuju. Ova tri parametra imaju izravnu vezu s težinom. Ako osoba gubi na težini bez razloga, mogla bi patiti od stanja crijevnih bakterija koje se naziva prekomjerni rast bakterija u tankom crijevu (SIBO).

Loš zadah uzrokovan je bakterijama koje se nalaze u desnima, između zuba i jezika. Međutim, promjene u crijevnim bakterijama mogu ukazivati na bolesti bubrega i loše kontrolirani dijabetes, a oboje uzrokuje loš zadah.

Unatoč zdravoj prehrani, neki ljudi pokazuju nedostatak vitamina, a razlog za to je neravnoteža u crijevnim bakterijama. Za nedostatak magnezija, vitamina B7, B12, D i K krive su crijevne bakterije.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Gomila crva će nestati za sat vremena! Zapišite recept: za jednu čašu vode 2 grama...


Sponsored by logo

Alergije

Oštećena crijeva uzrokovana nezdravom prehranom mogu uzrokovati alergije na hranu i gubitak proteina. To može uzrokovati stanja kože poput ekcema, rozaceje, akni, osipa i psorijaze. Recenzija istraživanja objavljena u časopisu Frontiers in Microbiology otkrila je da neuravnotežene crijevne bakterije mogu uzrokovati sve tri vrste alergija: kožne alergije, alergije na hranu i respiratorne alergije.

Autoimuna stanja

Zdrava crijeva neophodna su za dobar imunitet jer se gotovo 70 posto imunološkog sistema nalazi u crijevima. Kada su crijeva neuravnotežena, to uzrokuje niz stanja kao što su upale i autoimuni poremećaji.

Neke od crijevnih bakterija stvaraju toksine koji uzrokuju upalu i pokreću neka od gore navedenih stanja poput osjetljivosti na inzulin, ekcema, bolova u trbuhu, zatvora, sindroma iritabilnog crijeva i migrenskih glavobolja.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Gljivice na noktima nogu nestat će u 3 dana nakon ovoga!

Težite li više od 80 kg? Dosegnut ćete 56 kg. Zapišite recept!


Sponsored by logo