Zdravlje

Ovo su iznenađujuće namirnice koje vam mogu pomoći da prestanete pušiti

Velik broj ljudi u svijetu je ovisan o nikotinu. Djelovanje nikotina u mozgu može utjecati na kratkotrajne funkcije mozga, ali i suziti krvne žile, povisiti krvni tlak i otkucaje srca.

Iako postoje brojni medicinski preparati kao što su flasteri i žvakaće gume koje služe u odvikavanju od nikotina, postoje i neke svakodnevne namirnice koje vam mogu pomoći u suzbijanju ove ovisnosti.

To je zato što postoje male doze nikotina u nekim vrstama voća i povrća. No, one ne mogu pomoći kod trenutne žudnje koja se osjeti kada pokušavate prestati pušiti.

Studija objavljena u časopisu Nicotine and Tobacco Research je na 1.000 pušača pokazala da su oni koji su jeli najviše voća i povrća imali tri puta veću vjerovatnost da će prestati s pušenjem najmanje 30 dana od onih koji su jeli manje količine.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Vid se vraća za 12 dana! Radite ovo svaki dan


Sponsored by logo

Patlidžan

Jedna od svakodnevnih namirnica koja sadrži nikotin, a često se nalazi u vegetarijanskim jelima je patlidžan. Ovo povrće je zapravo velika biljka i za svaki gram ima iznenađujućih 100 mikrograma nikotina.

Krompir

Krompir može sadržavati oko 15 mikrograma nikotina. Zeleni krompir sadrži veću koncentraciju nikotina, ali budući da nije zreo, nije najbolji za konzumaciju.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Učinite to prije spavanja i probudit ćete se bez proširenih vena


Sponsored by logo

Karfiol

Karfiol ne nalazi se često na listi omiljenih vrsta povrća, a zapravo i on sadrži manje količine nikotina. Oni sadrže oko 16, 8 mikrograma nikotina.

Zelene paprike

Zelene paprike često su sastavni dio raznih obroka, a odlično ide uz tjesteninu, začinjenu hranu i salate. Iako je to samo mala količina, ali svakodnevna zelena paprika može sadržavati između 7,7 do 9,2 mikrograma nikotina.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Gomila crva će nestati za sat vremena! Zapišite recept: za jednu čašu vode 2 grama...


Sponsored by logo

Paradajz

Nezreli paradajz obično sadrži veću koncentraciju nikotina, ali kako sazrijeva koncentracija ima tendenciju pada. Paradajz prosječne veličine sadrži otprilike 7,1 mikrograma nikotina.

Čaj

Čaj je jedno od najpopularnijih toplih napitaka u svijetu, a može vam pomoći u suzbijanju želje za nikotinom. No, samo neki skuhani i instant čajevi i crni i zeleni mogu sadržavati nikotin. Obično se koncentracija nikotina u čajevima kreće od 100 do 285 mikrograma.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Gljivice na noktima nogu nestat će u 3 dana nakon ovoga!

Težite li više od 80 kg? Dosegnut ćete 56 kg. Zapišite recept!


Sponsored by logo