Život

Svjetski poznat ginekolog tvrdi: Muškarcu nije mjesto pored žene dok rađa

Za mnoge muškarce prisustvovanje porođaju djeteta važan je i emotivan događaj.

Međutim, jedan od vodećih svjetskih opstetričara i ginekologa Michel Odent smatra da prisutnost oca može dovesti do toga da porođaj bude dulji, bolniji i kompliciraniji.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Vid se vraća za 12 dana! Radite ovo svaki dan


Sponsored by logo

“Dolazak beba na svijet bio bi jednostavniji kad bi žene ostale same s primaljom koja bi im pomagala, kao nekada”, izjavio je Odent te pojasnio zašto idealno okruženje za porođaj općenito ne uključuje muškarce.

“Budući da sam više od 50 godina sudjelovao u porođajima u bolnicama u Francuskoj, Engleskoj i Africi, najbolje okruženje koje poznajem za lak porođaj je kada nema nikoga oko rodilje osim tihe i iskusne primalje. Dakle, bez doktora i bez muža”, rekao je za Observer.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Učinite to prije spavanja i probudit ćete se bez proširenih vena


Sponsored by logo

“Porođaj je lakši i brži u takvim situacijama nego kada su u blizini drugi ljudi, posebno muške figure – muževi i doktori”, istaknuo je.

“Neprimjerena okolina je krivac za sve veći broj carskih rezova” Odent pojašnjava da prisutnost muškarca kod žena potiče proizvodnju adrenalina, koji nas čini napetima, i usporava prirodnu proizvodnju oksitocina, koji je vitalan za porođaj.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Gomila crva će nestati za sat vremena! Zapišite recept: za jednu čašu vode 2 grama...


Sponsored by logo

“Ako nedostaje oksitocina, trudovi nisu toliko učinkoviti i sve postaje teže. Porođaj postaje dulji, bolniji i teži jer je hormonska ravnoteža u ženi poremećena neprimjerenom okolinom. To objašnjava činjenicu da sve više žena danas rađa carskim rezom”, tvrdi ovaj ginekolog.

Muškarci su počeli prisustvovati porođajima 1950-ih. Odent to povezuje s “industrijalizacijom rađanja”, kada su žene počele rađati u bolnici, a ne kod kuće, te su željele da ih netko podupire tokom procesa. Inače, Odent se zalaže za porođaj u vodi, ističe važnost kontakta kože na kožu nakon porođaja i potiče dojenje unutar prvog sata od rođenja djeteta.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Gljivice na noktima nogu nestat će u 3 dana nakon ovoga!

Težite li više od 80 kg? Dosegnut ćete 56 kg. Zapišite recept!


Sponsored by logo