Kuća

Spavate li na starom i pohabanom madracu? Evo kako to utječe na vaše zdravlje

Stručnjaci smatraju da bismo trebali promijeniti madrac na svakih šest do osam godina, a postoji nekoliko ozbiljnih razloga zašto.

Drijemanje na starom madracu nas dovodi u opasnost da udišemo prilično neugodne bakterije i plijesan. To može uzrokovati upalu grla, svrbež očiju, dijareju i povraćanje – pa čak i ozbiljne infekcije i upalu pluća .

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Vid se vraća za 12 dana! Radite ovo svaki dan


Sponsored by logo

Pohaban dušek takođe može dovesti do problema s leđima, bolova i čitavog niza problema sa spavanjem.

Stručnjaci za spavanje iz Opera Bedsa su za The Sun pojasnili: “Madraci pružaju osnovu i podršku neophodnu za postizanje kvalitetnog sna. Pravi dušek može utjecati na vaš san tako što će vam olakšati pritisak i spriječiti vas da se ujutro probudite s bolovima”.

“Pronalaženje odgovarajućeg koji odgovara vašem stilu spavanja i zahtjevima ključno je za ukupnu udobnost, osiguravajući pravilnu fizičku obnovu, kognitivne funkcije, emocionalno blagostanje i ukupnu vitalnost. To je lični izbor i on treba da uzme u obzir individualne potrebe, preferencije i sve osnovne zdravstvene probleme”, navode.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Učinite to prije spavanja i probudit ćete se bez proširenih vena


Sponsored by logo

Napominju da jednom kada odaberemo adekvatan madrac, mnogi od nas ne prepoznaju znakove da je vrijeme za zamjenu.

“U zavisnosti od faktora poput upotrebe i habanja, madrace bi idealno trebalo mijenjati svakih šest do osam godina”, zaključuju.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Gomila crva će nestati za sat vremena! Zapišite recept: za jednu čašu vode 2 grama...


Sponsored by logo

Posljedice za zdravlje ako to ne učinite mogu biti ogromne, a pohabani dušek je leglo bakterija. Istraživanja pokazuju da su oni žarište mikroskopske aktivnosti – sa stafilokokom, laktobacilom, streptokokom i E coli .

To može uzrokovati neugodne infekcije kože i želučane tegobe, kao i apscese, probleme sa zglobovima, pa čak i upalu pluća. Grinje se također mogu uvući u vlakna, uzrokujući ili pogoršavajući kožne probleme poput ekcema i respiratorne probleme poput astme .

Tjelesne tečnosti također prodiru kroz posteljine i upijaju se u dušek, zadržavajući se godinama. Stručnjaci smatraju da tokom životnog vijeka dušeka ove tečnosti mogu da napune dvije kade do vrha.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Gljivice na noktima nogu nestat će u 3 dana nakon ovoga!

Težite li više od 80 kg? Dosegnut ćete 56 kg. Zapišite recept!


Sponsored by logo