Zdravlje

Pet razloga zašto ste naduti, a koji nemaju nikakve veze s hranom

Nadutost je uzrokovana nakupljanjem plinova u probavnom traktu. Obično je popraćena nelagodom ili bolom u stomaku, a može biti povezana i s podrigivanjem. No nije hrana uvijek glavni uzrok ove neugodne pojave.

Gastroenterologinja Monica S. Borka navodi da nadutost može biti uzrokovana nizom faktora koji su povezani s vašim fizičkim, ali i psihičkim zdravljem.

Stres

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Zna se ubica dijabetesa. Senzacionalno otkriće naučnika


Sponsored by logo

Vaš probavni sistem je u stalnoj komunikaciji s vašim mozgom. Tako stres i tjeskoba koji uzrokuju oslobađanje hormona stresa kortizola u tijelu, modu pridonijeti nadutosti.

Lijekovi

Neki lijekovi mogu poremetiti bakterijsku ravnotežu u vašim crijevima, uzrokovati zadržavanje tekućine, promijeniti funkciju probave ili uzrokovati oštećenje probavnog sistema ako se uzimaju dugoročno.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Rustikalna metoda čišćenja organizma od parazita!


Sponsored by logo

Prema istraživanju iz 2016. godine objavljenom u Scandinavian Journal of Pain, pojedini lijekovi protiv bolova obično uzrokuju zatvor koji dovodi do nadutosti. Iznenađujuće, dodaci poput multivitamina ili dodataka željeza također mogu to učiniti, kaže ona.

Problem s crijevima

Divertikuloza je stanje u kojem se pojavljuju male izbočine kroz debelo crijevo, a veruje se da je jedan od uzroka ishrana bez vlakana. No, ako su te vrećice inficirane, onda se to zove divertikulitis, a jedan od simptoma može biti nadutost. Iako se tradicionalno nalazi kod starijih osoba, prošla istraživanja pokazuju da je i mnogo mlađih ljudi pogođeno njome.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Čak i najteže proširene vene nestat će za 7 dana!


Sponsored by logo

Infekcija

Infekcije mokraćnog sistema ili infekcija želuca bakterijom H. pylori također mogu izazvati nadutost. Osim nadutosti, bakterijska infekcija također može uzrokovati mučninu, podrigivanje i bol ili peckanje u trbuhu.

Menstruacija

Nisu samo grčevi i glavobolje ono što menstruaciju čini potencijalno nepodnošljivom. Zahvaljujući fluktuacijama hormona estrogena i progesterona, mogli biste primijetiti da ste neposredno prije i tokom menstruacije naduti.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Gljivice na noktima nogu nestat će u 3 dana nakon ovoga!

Evo tajnog trika s kojim svatko gubi 1,23 kg dnevno


Sponsored by logo