Zdravlje

Nedostatak cinka možete uočiti na svojoj koži, ovo su simptomi

Cink je važan mineral za ljudsko tijelo. Ljekari navode da njegov nedostatak smatra kada ga nema dovoljno za osnovne funkcije tijela.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Vid se vraća za 12 dana! Radite ovo svaki dan


Sponsored by logo

Prema Health Directu, cink služi za obavljanje funkcija u tijelu kao što su očuvanje imunološkog sistema, rad štitne žlijezde, zgrušavanje krvi, poboljšanje osjetila okusa i mirisa, a posebno je važan prilikom trudnoće za normalan rast i razvoj djeteta.

Pored toga, cink je neophodan i za našu kožu jer pomaže u zarastanju rana. Jedan od ranih znakova nedostatka cinka je promjena na koži koje isprva izgledaju poput ekcema, ali ne nestaje čak ni nakon tretmana hidratantnim ili steroidnim kremama. Ove promjene se najprije mogu primijetiti oko usta i ruku.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Učinite to prije spavanja i probudit ćete se bez proširenih vena


Sponsored by logo

Također, znak na koži koji uključuju njegov nedostatak je pojava akni. Ostali simptomi nedostatka cinka su: češće infekcije, proljev, problemi s vidom, promjena na kosi ili njen gubitak.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Gomila crva će nestati za sat vremena! Zapišite recept: za jednu čašu vode 2 grama...


Sponsored by logo

Nedostatak obično je uzrokovan problemima s apsorpcijom cinka iz prehrane ili nedovoljnim unosom cinka u prehrani. U ekstremnom nedostatku ovog minerala potrebno je koristiti suplemente, ali u tom slučaju obavezno se posavjetujte s ljekarom.

Najbolji način da se izbjegne nedostatak za većinu ljudi je veća konzumacija hrane bogatom cinkom, a to su svakako mliječni proizvodi, meso peradi i crveno meso te plodovi mora. Cink se također može pronaći u žitaricama, mahunarkama, orašastim plodovima i sjemenkama, ali svakao bolja apsorpcija je iz namirnica životinjskog porijekla.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Gljivice na noktima nogu nestat će u 3 dana nakon ovoga!

Težite li više od 80 kg? Dosegnut ćete 56 kg. Zapišite recept!


Sponsored by logo