Zdravlje

Naučnici korak bliže lijeku za Alzheimerovu i Parkinsonovu bolest pomoću taloga kafe

Talog od kafe mogao bi se koristiti u novom liječenju Alzheimerove i Parkinsonove bolesti, pokazuje studija.

Ugljične kvantne tačke na bazi kofeinske kiseline, koje se prave od otpada kafe, pokazale su obećavajuće u liječenju neurodegenerativnih poremećaja.

Jeftini lijekovi pomogli su u zaštiti od efekata Parkinsonove bolesti u eksperimentima u epruvetama kada je bolest uzrokovana pesticidom zvanim parakvat, otkrili su američki istraživači.

Nadaju se da bi se liječenje moglo koristiti za pomoć ljudima u ranim fazama demencije, kao i za sprječavanje daljeg napredovanja bolesti.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Vid se vraća za 12 dana! Radite ovo svaki dan


Sponsored by logo

Glavni autor Jyotish Kumar, sa Univerziteta Teksas u El Pasu, rekao je: “CACQD imaju potencijal da budu transformativni u liječenju neurodegenerativnih poremećaja. To je zato što nijedan od trenutnih tretmana ne rješava bolesti, oni samo pomažu u kontroli simptoma. Naš cilj je pronaći lijek rješavanjem atomske i molekularne osnove koje pokreću ova stanja.”

Oko 944.000 Britanaca trenutno živi s demencijom, a stručnjaci predviđaju da će broj premašiti milion do kraja decenije.

Alzheimerova bolest je najčešći oblik bolesti, a smatra se da je uzrokovana nakupljanjem proteina u mozgu, uključujući tau i amiloid.

Trenutno ne postoji lijek za ovu bolest, iako su tri obećavajuća lijeka za usporavanje njenog napredovanja trenutno u ispitivanju.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Učinite to prije spavanja i probudit ćete se bez proširenih vena


Sponsored by logo

Parkinsonova bolest pogađa oko 145.000 Britanaca, a stručnjaci predviđaju da bi se broj mogao povećati za gotovo petinu na 172,00 do 2030. godine.

To je poremećaj mozga koji može uzrokovati nevoljno drhtanje, sporo kretanje i ukočene ili nefleksibilne mišiće.

Ne postoji lijek, ali ako se rano otkrije, promjene u ishrani i vježbanju, fizioterapiji, lijekovima i operacijama mozga u nekim slučajevima mogu pomoći u usporavanju njegovog napredovanja.

Nova studija, objavljena u Environmental Research, bavila se CACQDs, za koje se stručnjaci nadaju da bi mogao biti osnova jeftinog liječenja za oba stanja.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Gomila crva će nestati za sat vremena! Zapišite recept: za jednu čašu vode 2 grama...


Sponsored by logo

“Dobijaju se od kofeinske kiseline, vrste antioksidansa koji se nalazi u kafi. Jedinjenje je jedinstveno jer može proći kroz krvno-moždanu barijeru i utjecati na organ”, kaže profesor Mahesh Narayan sa Univerziteta Teksas u El Pasu.

CACQD se prave kuhanjem uzoraka mljevene kafe na 200 stepeni tokom četiri sata kako bi se promijenila struktura ugljenika kofeinske kiseline.

Istraživači su otkrili da je kandidat za lijek pomogao u uklanjanju slobodnih radikala, molekula u tijelu koji su povezani s nizom stanja, uključujući Parkinsonovu – i spriječio ih da uzrokuju štetu u eksperimentima u epruvetama.

Također, je spriječio nakupljanje amiloidnih proteina koji uzrokuju Alzheimerovu bolest bez značajnih nuspojava, rekli su istraživači.

Nadaju se da će dalje testirati lijekove kako bi vidjeli koliko su efikasni u liječenju Alzheimerove i Parkinsonove bolesti, s dugoročnim ciljem proizvodnje tableta.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Gljivice na noktima nogu nestat će u 3 dana nakon ovoga!

Težite li više od 80 kg? Dosegnut ćete 56 kg. Zapišite recept!


Sponsored by logo