Zdravlje

Naučnici korak bliže lijeku za Alzheimerovu i Parkinsonovu bolest pomoću taloga kafe

Talog od kafe mogao bi se koristiti u novom liječenju Alzheimerove i Parkinsonove bolesti, pokazuje studija.

Ugljične kvantne tačke na bazi kofeinske kiseline, koje se prave od otpada kafe, pokazale su obećavajuće u liječenju neurodegenerativnih poremećaja.

Jeftini lijekovi pomogli su u zaštiti od efekata Parkinsonove bolesti u eksperimentima u epruvetama kada je bolest uzrokovana pesticidom zvanim parakvat, otkrili su američki istraživači.

Nadaju se da bi se liječenje moglo koristiti za pomoć ljudima u ranim fazama demencije, kao i za sprječavanje daljeg napredovanja bolesti.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Zna se ubica dijabetesa. Senzacionalno otkriće naučnika


Sponsored by logo

Glavni autor Jyotish Kumar, sa Univerziteta Teksas u El Pasu, rekao je: “CACQD imaju potencijal da budu transformativni u liječenju neurodegenerativnih poremećaja. To je zato što nijedan od trenutnih tretmana ne rješava bolesti, oni samo pomažu u kontroli simptoma. Naš cilj je pronaći lijek rješavanjem atomske i molekularne osnove koje pokreću ova stanja.”

Oko 944.000 Britanaca trenutno živi s demencijom, a stručnjaci predviđaju da će broj premašiti milion do kraja decenije.

Alzheimerova bolest je najčešći oblik bolesti, a smatra se da je uzrokovana nakupljanjem proteina u mozgu, uključujući tau i amiloid.

Trenutno ne postoji lijek za ovu bolest, iako su tri obećavajuća lijeka za usporavanje njenog napredovanja trenutno u ispitivanju.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Rustikalna metoda čišćenja organizma od parazita!


Sponsored by logo

Parkinsonova bolest pogađa oko 145.000 Britanaca, a stručnjaci predviđaju da bi se broj mogao povećati za gotovo petinu na 172,00 do 2030. godine.

To je poremećaj mozga koji može uzrokovati nevoljno drhtanje, sporo kretanje i ukočene ili nefleksibilne mišiće.

Ne postoji lijek, ali ako se rano otkrije, promjene u ishrani i vježbanju, fizioterapiji, lijekovima i operacijama mozga u nekim slučajevima mogu pomoći u usporavanju njegovog napredovanja.

Nova studija, objavljena u Environmental Research, bavila se CACQDs, za koje se stručnjaci nadaju da bi mogao biti osnova jeftinog liječenja za oba stanja.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Čak i najteže proširene vene nestat će za 7 dana!


Sponsored by logo

“Dobijaju se od kofeinske kiseline, vrste antioksidansa koji se nalazi u kafi. Jedinjenje je jedinstveno jer može proći kroz krvno-moždanu barijeru i utjecati na organ”, kaže profesor Mahesh Narayan sa Univerziteta Teksas u El Pasu.

CACQD se prave kuhanjem uzoraka mljevene kafe na 200 stepeni tokom četiri sata kako bi se promijenila struktura ugljenika kofeinske kiseline.

Istraživači su otkrili da je kandidat za lijek pomogao u uklanjanju slobodnih radikala, molekula u tijelu koji su povezani s nizom stanja, uključujući Parkinsonovu – i spriječio ih da uzrokuju štetu u eksperimentima u epruvetama.

Također, je spriječio nakupljanje amiloidnih proteina koji uzrokuju Alzheimerovu bolest bez značajnih nuspojava, rekli su istraživači.

Nadaju se da će dalje testirati lijekove kako bi vidjeli koliko su efikasni u liječenju Alzheimerove i Parkinsonove bolesti, s dugoročnim ciljem proizvodnje tableta.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Gljivice na noktima nogu nestat će u 3 dana nakon ovoga!

Evo tajnog trika s kojim svatko gubi 1,23 kg dnevno


Sponsored by logo