Zdravlje

Mogu biti opasni po život: Ovi simptomi ukazuju na mogućnost krvnog ugruška u tijelu

Krvni ugrušak je nakupina krvi koja prelati iz tekućeg u čvrsto stanje i nastaje kako bi spriječilo gubitak krvi prilikom ozljeda. Međutim, ako se on pojavi u vašim venama, on ne može tek tako nestati i to vas može dovesti u opasnost.

Simptomi krvnog ugruška teže je uočiti, a razlog je što se simptomi razlikuju u ovisnosti od mjesta na kojem se krvni ugrušak nalazi. Također, simptomi ugruška mogu biti i kao kod drugih bolesti.

Važno je napomenuti da ne možete samostalno ustanoviti da li imate krvni ugrušak te da je odlazak ljekaru neophodan ukoliko osjetite ove simptome.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Vid se vraća za 12 dana! Radite ovo svaki dan


Sponsored by logo

Simptomi krvnog ugruška u nozi ili ruci

Najčešće mjesto nastajanja krvnog ugruška je potkoljenica, a simptomi su: oteklina, bol, osjećaj topline i crvena diskoloracija. Vaši simptomi ovisit će o veličini ugruška. Zbog toga možda nećete imati nikakve simptome ili ćete imati samo manji otok bez jake boli. Ako je ugrušak velik, cijela bi vam noga mogla nateći uz snažnu bol.

Simptomi krvnog ugruška u srcu

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Učinite to prije spavanja i probudit ćete se bez proširenih vena


Sponsored by logo

Kada se pojave u srcu, krvni ugrušci mogu prekinuti kritični protok krvi i rezultirati srčanim udarom. Simptomi su: bol u prsima, otežano disanje, bol u ruci, vratu, leđima ili čeljusti, pojačano znojenje, mučnina ili žgaravica i ubrzan rad srca.

Simptomi krvnog ugruška u abdomenu

Krvni ugrušci koji se razvijaju u abdomenu mogu ciljati na različite organe, pa se simptomi razlikuju od osobe do osobe.To su: jaki bolovi u stomaku, bol u stomaku koji dolazi i prolazi, mučnina i povraćanje, krvave stolice, proljev, nadutost, oticanje ili nakupljanje tečnosti u abdomenu.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Gomila crva će nestati za sat vremena! Zapišite recept: za jednu čašu vode 2 grama...


Sponsored by logo

Simptomi krvnog ugruška u mozgu

Krvni ugrušak u mozgu poznat je i kao moždani udar, a mogu se razviti bilo gdje u tijelu. Kada se razviju, krv ne može dovesti kisik do vašeg mozga što može dovesti čak i do smrti. Simptomi su: paraliza, utrnulost ili slabost u ruci, licu i nozi, osobito na jednoj strani tijela, poteškoće u govoru ili razumijevanju drugih, zbunjenost, dezorijentacija ili nedostatak reakcije, iznenadne promjene u ponašanju, osobito pojačana uznemirenost problemi s vidom, problemi s hodanjem, gubitak ravnoteže ili koordinacije, jaka, iznenadna glavobolja nepoznatog uzroka, mučnina i povraćanje.

Simptomi krvnog ugruška u plućima

Krvni ugrušak koji putuje do pluća naziva se plućna embolija. Simptomi plućne embolije su: iznenadni nedostatak zraka koji nije uzrokovan vježbanjem, bol u prsima, ubrzan rad srca, problemi s disanjem i iskašljavanje krvi.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Gljivice na noktima nogu nestat će u 3 dana nakon ovoga!

Težite li više od 80 kg? Dosegnut ćete 56 kg. Zapišite recept!


Sponsored by logo