Zdravlje

Jedan neuobičajen simptom visokog krvnog pritiska može se uočiti u ušima

Visoki krvni pritisak može uzrokovati glavobolju, zamagljen vid, bol u prsima i druge simptome. No, budući da su ovi simptom uobičajeni i za neka druga zdravstvena stanja, visok krvni pritisak možete otkriti i uz pomoć jednog simptoma koji se javlja u vašim ušima.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Vid se vraća za 12 dana! Radite ovo svaki dan


Sponsored by logo

Zujanje u ušima može biti simptom vrlo visokog krvnog pritiska ili hipertenzije, iako većina ljudi ne osjeća nikakve simptome. Jedini način da budete sigurni je da vam zdravstveni radnik izmjeri krvni pritisak, što je bezbolno i brzo.

Visoki krvni pritisak odnosno hipertenzija je kada je pritisak u vašim krvnim žilama previsok (iznad 140/90 mmHg). Često se javlja, a može biti ozbiljan ako se ne liječi. Zdrave odrasle osobe starije od 40 godina trebale bi kontrolisati krvni pritisak barem jednom svakih pet godina.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Učinite to prije spavanja i probudit ćete se bez proširenih vena


Sponsored by logo

Osobe s vrlo visokim krvnim pritiskom od 180/120 mmHg ili višim mogu doživjeti simptome poput jakih glavobolja, bolova u prsima, vrtoglavice, otežanog disanja, mučnine, povraćanja, zamagljenog vida, tjeskobe, zbunjenosti, zujanja u ušima, krvarenja iz nosa i abnormalnog srčanog ritma.

Visoki krvni pritisak može biti uzrokovan prekomjernom tjelesnom težinom, unosom previše soli i premalo voća i povrća, nedovoljnom fizičkom aktivnošću, pijenjem previše alkohola ili kafe, konzumiranjem cigareta i velikim stresom.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Gomila crva će nestati za sat vremena! Zapišite recept: za jednu čašu vode 2 grama...


Sponsored by logo

Ako vam je dijagnosticiran visoki krvni pritisak, ljekar vam može preporučiti uzimanje jednog ili više lijekova kako biste ga držali pod kontrolom.

Promjene načina života kao što su zdrava prehrana s malo soli, gubitak težine, fizička aktivnost ili prestanak pušenja mogu pomoći u snižavanju visokog krvnog pritiska. Smanjenje hipertenzije može spriječiti srčani udar, moždani udar i oštećenje bubrega, ali i druge zdravstvene probleme.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Gljivice na noktima nogu nestat će u 3 dana nakon ovoga!

Težite li više od 80 kg? Dosegnut ćete 56 kg. Zapišite recept!


Sponsored by logo