Zdravlje

Ovih pet namirnica pomaže pri ublažavanju simptoma kod upale sinusa

Glavobolje i začepljen nos glavni su znakovi da imate upalu sinusa. Srećom, postoje određene namirnice koje jačaju imunitet i pomažu kod ublažavanja simptoma ove neugodne pojave.

Sinusi se nalaze duž vaših očiju, nosa, jagodičnih kostiju i čela, a sluznice oblažu ove šupljine i proizvode sluz koja filtrira bakterije. Ova sluz obično curi iz nosa, ali prehlade, respiratorne infekcije, alergije ili devijacija septuma mogu uzrokovati upalu i natečenost vaših nosne šupljine.

Tako začepljeni sinusi mogu uzrokovati nakupljanje sluzi ispunjene bakterijama, što zauzvrat može dovesti do infekcije sinusa. Stoga, kako bi lakše podnijeli upalu, osim lijekova preporučuje se unošenje više tečnosti i uravnotežena ishrana.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Vid se vraća za 12 dana! Radite ovo svaki dan


Sponsored by logo

Đumbir

Đumbir je još jedna od najboljih namirnica za upalu sinusa, naročito ako alergije uzrokuju probleme sa sinusima. Studija iz aprila 2020. godine objavljena u ​‌BMC Complementary Medicine and Therapies‌ otkrila je da uzimanje 500 miligrama ekstrakta đumbira svaki dan ublažava simptome alergije poput začepljenosti i curenja sluzi iz nosa jednako učinkovito kao uzimanje 10 miligrama lijeka koji pomaže pri ublažavanju upale.

Ako nemate ekstrakt đumbira, skuhajte čaj od đumbira. Iako konzumacija đumbira možda neće imati iste učinke kao uzimanje ekstrakta, što je istraživanje proučavalo, postoje anegdotski dokazi da može pomoći kod simptoma upale sinusa. Sok od đumbira bez dodanih šećera također može biti jedan od najboljih pića za upalu sinusa.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Učinite to prije spavanja i probudit ćete se bez proširenih vena


Sponsored by logo

Bijeli luk Nasjeckani bijeli luk oslobađa alicin, tvar koja može imati antibakterijsko i antimikrobno djelovanje u borbi protiv virusa. Ova antibakterijska svojstva mogu pomoći u ublažavanju problema sa sinusima, prehladama i nakupljanjem sluzi. Međutim, prema Medicinskom Univerzitetu u Rochesteru, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se bolje razumjelo kako bijeli luk može liječiti ove probleme.

Luk

Poput bijelog luka, obični luk može imati slične antibakterijske učinke. On također sadrži alicin, koji može pomoći u liječenju simptoma infekcije sinusa poput začepljenog nosa.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Gomila crva će nestati za sat vremena! Zapišite recept: za jednu čašu vode 2 grama...


Sponsored by logo

Šareno voće i povrće

Prema istraživanju iz 2013. godine objavljenom u Advances in Nutrition, određeni spojevi u voću i povrću jarkih boja poput karotenoida i flavonoida mogu imati protuupalne i antioksidativne učinke koji pomažu vašem tijelu da bolje funkcioniše i čak se mogu obraniti od infekcija. To uglavnom podrazumijeva ovo vrste voća i povrća: jagode, borovnice, trešnje, narandže, paradajz, špinat i kelj.

Začinjena hrana

Začinjena hrana također može biti dobra za konzumaciju kada imate infekciju sinusa. To je zato što kapsaicin, tvar koju sadrže ljute papričic, može pomoći u razrjeđivanju vaše sluzi što pomaže ublažiti nealergijske simptome poput začepljenjog nosa.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Gljivice na noktima nogu nestat će u 3 dana nakon ovoga!

Težite li više od 80 kg? Dosegnut ćete 56 kg. Zapišite recept!


Sponsored by logo