Zdravlje

Svakodnevna užina može biti ključ za dobar san

Ako redovno imate problema sa snom, možda znate nekoliko stvari koje je najbolje ne jesti prije spavanja.

Ovo su neke od namirnica koje ne biste trebali konzumirati pred spavanje: začinjena ili pržena hranu, čokolada i kafu itd. Međutim, postoji mnogo namirnica koje možete jesti bez straha.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Zna se ubica dijabetesa. Senzacionalno otkriće naučnika


Sponsored by logo

Konkretno, jedno voće bi vam moglo pomoći da lakše zaspite. To nije ništa drugo do skromna banana. Humanitarna organizacija objavila je niz savjeta za postizanje kvalitetnijeg sna 2024. godine.

Na vrhu liste je bila preporuka da pojedete bananu neposredno pred spavanja. Ovo uobičajeno voće može vam pomoći da zaspite jer je bogato magnezijom i kalijom, dva minerala koja mogu pomoći opuštanju mišića.

Banane također sadrže aminokiselinu triptofan, koja stimuliše proizvodnju hormona koji smiruju mozak.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Rustikalna metoda čišćenja organizma od parazita!


Sponsored by logo

Prema Healthlineu, triptofan se može pretvoriti u molekul koji se zove 5-hidroksitriptofan, koji se koristi za proizvodnju serotonina i melatonina.

Serotonin utiče na procese u mozgu, utičući na san i raspoloženje, dok je melatonin hormon koji je sastavni dio vašeg ciklusa spavanja. Njegov nivo raste noću da bi vas uspavljivao i pada tokom dana.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Čak i najteže proširene vene nestat će za 7 dana!


Sponsored by logo

Što se tiče voća bogatog triptofanom, također se sugerira da bi vam jedenje ananasa moglo pomoći da zaspite. Studija iz 2013. godine proučavala je sadržaj melatonina u voću.

Utvrđeno je da jedenje ananasa može povećati nivo hormona spavanja u mokraći ljudi za nevjerovatnih 266 posto. Također, je primjećeno da banane povećavaju nivo melatonina kod učesnika za 180 posto.

Što se tiče drugih namirnica koje izazivaju san također se preporučuje da imate bademe, ribu, žitarice od cijelog zrna i ovsene kolače sa sirom kako biste se osjećali pospano.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Gljivice na noktima nogu nestat će u 3 dana nakon ovoga!

Evo tajnog trika s kojim svatko gubi 1,23 kg dnevno


Sponsored by logo