Zdravlje

Saznali ste da pričate u snu? To može biti znak ozbiljnijih zdrastvenih problema

Većina ljudi koji pričaju u snu ne sjećaju se da su to radili, a interesantno je konverzacija u snu može varirati od besmislenih izraza do jasnih rečenica, pa čak i vikanja. Ako ste među, poželjno je da znate šta vam tijelo poručuje.

Prema Američkoj akademiji za medicinu spavanja (AASM), čak 65 posto odraslih osoba i 50 posto djece su u nekom trenutku svog života pričali u snu.

Pričanje u snu stručno se naziva somnilokvija, a smatra se vrstom parasomnije odnosno vrstom abnormalnog ponašanja koje se događa tokom sna. Generalno je bezopasna, ali može biti znak za neka ozbiljnija zdravstvena stanja.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Vid se vraća za 12 dana! Radite ovo svaki dan


Sponsored by logo

Pod stresom ste

Svako ko se ikada vrtio po krevetu od brige može potvrditi da stres kvari vaš san. Stres može uzrokovati češća buđenja, a kada vam je san poremećen, veća je vjerovatnost da ćete u snu razgovarati. Potom, nedostatak sna dovodi do porasta hormona stresa poput kortizola, što zatim dodatno remeti obrasce spavanja.

Imate posttraumatski stresni poremećaj

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Učinite to prije spavanja i probudit ćete se bez proširenih vena


Sponsored by logo

U nekim slučajevima pričanje u snu može biti simptom posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP-a). To je poremećaj mentalnog zdravlja koji se može razviti ako ste prošli kroz traumatično iskustvo ili događaj. Jedan od najčešćih simptoma su noćne more. Tokom tih loših snova mogu se dogoditi kratka buđenja i razgovori u snu,

Pili ste alkohol prije spavanja

Ispostavilo se da kada noć provedete u konzumaciji alkohola, to može utjecati na kvalitetu sna, a također može uzrokovati da pričate u snu. Iako alkohol pomaže da brže zaspite, on uzrokuje poremećen san kasnije tijekom noći. Studija iz 2019. godine u ‌časopisu Sleep‌ otkrila je da pijenje alkohola unutar četiri sata prije spavanja dovodi do fragmentiranog sna.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Gomila crva će nestati za sat vremena! Zapišite recept: za jednu čašu vode 2 grama...


Sponsored by logo

Imate apneju za vrijeme spavanja

Ponekad pričanje u snu može biti znak ozbiljnijeg problema sa spavanjem, poput apneje za vrijeme spavanja. To je stanje u kojem nakratko prestanete disati dok spavate, zbog začepljenja dišnih puteva. Te vas epizode ponekad mogu čak i probuditi. Što je vaša apneja u snu ozbiljnija, to je vjerovatnije da ćete se buditi cijelu noć, što dovodi do većih šansi da pričate u snu.

Imate još neki poremećaj vezan uz spavanje

Mnogi drugi poremećaji povezani sa spavanjem (npr. parasomnije) mogu uzrokovati pričanje u snu. Ovisno o vrsti poremećaja, možete čak izgledati kao da ste budni dok razgovarate (kao kod mjesečarenja), pravite neobične pokrete, izražavate emocije ili radite neobične stvari.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Gljivice na noktima nogu nestat će u 3 dana nakon ovoga!

Težite li više od 80 kg? Dosegnut ćete 56 kg. Zapišite recept!


Sponsored by logo