Kuća

Pet razloga zašto mašina za suđe ne pere dovoljno dobro

Većina mašina za suđe ne peru dobro zbog ljudskog faktora, odnosno zato što nešto pogrešno radimo. Iako nekada može doći do mehaničkih poteškoća, u većini slučajeva ljudi su krivci.

Najčešće je problem ispiranje suđa ili krivo slaganje. U nastavku donosimo vam neke od pogrešaka koje činimo, a koje otežavaju rad mašine za suđe.

1. Trebate oprati mašinu za suđe

Mnogi pretpostavljaju da se mašina za suđa čiste same od sebe, ali to nije slučaj. Većina mašina za suđa radi bolje ako je čista. Ako imate noviju mašinu, prvo provjerite stanje filtera, jer tamo završavaju svi ostaci hrane tokom pranja.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Vid se vraća za 12 dana! Radite ovo svaki dan


Sponsored by logo

“Jako ga je jednostavno oprati, samo ga izvadite i isperite pod vodom. Ako je u tome bio problem, već ćete pri sljedećem pranju uočiti veliku razliku u čistoći suđa”, rekla je Kate Jennings, voditeljica tehničke podrške za korisnike u tvrtki Seventh Generation.

Također, možda ćete trebati upotrijebiti otopinu za čišćenje mašine za suđa kako biste uklonili nakupljeni kamenac ili talog.

2. Previše ispirete suđe

“Mašine za suđe rade bolje ako su vam tanjiri malo prljavi. Ne želite staviti u mašinu tanjir na kojem je još gruda tjestenine, ali ako na njemu ostane malo umaka, to zapravo pomaže mašini”, kaže Jennings.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Učinite to prije spavanja i probudit ćete se bez proširenih vena


Sponsored by logo

Objašnjava da je to zato što enzimi i površinski aktivne tvari u deterdžentima za mašine za suđa djeluju u dodiru s česticama hrane jer se imaju za što ‘uhvatiti’ te onda bolje čiste.

3. Koristite pogrešno sredstvo za pranje

Ako jedno sredstvo kod vaše prijateljice radi savršeno, ne mora biti isti slučaj i za vašu mašinu. Sve ovisi o tvrdoći vode koju imate.

“Isprobajte nekoliko različitih deterdženata za mašinu dok ne pronađete ono koja vam najbolje odgovara”, savjetuje Jennings.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Gomila crva će nestati za sat vremena! Zapišite recept: za jednu čašu vode 2 grama...


Sponsored by logo

4. Pogrešno punite mašinu za suđe

“Za razliku od veša koje možete samo ubaciti u mašinu za veš, kod suđa je bitno kako ga stavljate u mašinu. Pročitajte uputstva koja ste dobili s mašinom da biste vidjeli koje su njihove preporuke za stavljanje suđa unutra. Opet, i to se može razlikovati od mašine do mašine i nemojte se voditi za onim što ste vidjeli kod susjeda ili prijatelja”, kaže Jennings te dodaje da ćete tako nerijetko moći staviti i više suđa u mašinu.

5. Trebate koristiti sredstvo za ispiranje

Mnogi proizvođači mašina za puđa preporučuju sredstvo za ispiranje, ali tek rijetki to zaista i koriste.

“Sredstvo za ispiranje je sjajno jer samo napunite malu posudu i zatim ne morate o tome više razmišljati, a posuđe će ipak biti nešto čišće”, zaključila je Jennings.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Gljivice na noktima nogu nestat će u 3 dana nakon ovoga!

Težite li više od 80 kg? Dosegnut ćete 56 kg. Zapišite recept!


Sponsored by logo