Zdravlje

Pet jednostavnih i učinkovitih savjeta za mršavljenje za žene starije od 30 godina

Čini se da skidanje tjelesne masti postaje sve izazovnije nakon što postignete velikih 30.

Čini se da neki od trikova koje ste slijedili u svojim 20-ima više ne rade svoju magiju, a zahvaljujući promjenjivom metabolizmu, niste u mogućnosti da trošite toliko na hranu koju ste jeli u svojim mlađim godinama.

Kao da to nije dovoljno, vaš radni život vas može ostaviti neaktivnim dobar dio dana, a vaš mršavi mišić počinje prirodno opadati ako ga ne vježbate.

Nastavite čitati kako biste saznali kako možete otopiti neželjenu tjelesnu masnoću pomoću ovih jednostavnih navika.

Jedite više visokokvalitetnih proteina u svakom obroku i užini

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Vid se vraća za 12 dana! Radite ovo svaki dan


Sponsored by logo

Suprotno onome što mislite, dodavanjem jaja ili graha u salatu za ručak nećete dobiti dovoljno proteina. Kako starite, vašem tijelu je potrebno više proteina kako bi održalo snagu i zalihe mišića. Što imate veću količinu mišića, veći je broj kalorija koje će vaše tijelo spaliti dok se odmara.

“Odabir i jedenje visokokvalitetne proteinske hrane i njihovo uključivanje u svaki obrok i užinu jedan je jednostavan način da smršate”, objašnjava Roxana Ehsani, certificirana sportska dijetetičarka.

Napunite se vlaknima

Lainey Younkin, dijetetičarka za mršavljenje u Lainey Younkin Nutrition -u, naglašava važnost unošenja vlakana u organizam

“Hrana bogata vlaknima, poput voća i povrća, obično ima manje kalorija. Na primjer, jedna šolja riže ili testenine je oko 200 kalorija, ali jedna šolja povrća je oko 30 do 60 kalorija”, objašnjava Younkin.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Učinite to prije spavanja i probudit ćete se bez proširenih vena


Sponsored by logo

Pored toga, hrana bogata vlaknima, posebno rastvorljiva vlakna, polako se kreću kroz probavni trakt, održavajući vas duže sitim. Vlakna također oslobađaju hormone poput GLP-1 koji potiskuju apetit. Naći ćete topiva vlakna u hrani kao što su ječam i zobena kaša, zajedno sa povrćem i voćem kao što su prokulice i kajsije.

Dodajte više kretanja svom danu

Dodavanje više kretanja vašoj rutini je siguran način da uklonite tjelesnu masnoću i to je lakše nego što mislite.

“Čuli ste to ranije – parkirajte auto dalje, idite stepenicama umjesto liftom. Međutim, ove stvari, zajedno sa hodanjem, zaista podstiču sagorijevanje masti”, dodaje.

Dižite tegove

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Gomila crva će nestati za sat vremena! Zapišite recept: za jednu čašu vode 2 grama...


Sponsored by logo

Ulaganje u set tegova je dobro potrošen novac. Dizanje tegova kod kuće je odličan način da spalite salo, oblikujete mišiće i dođete u formu.

“U idealnom slučaju, želite da radite na dizanju tegova tri do četiri puta sedmično za optimalne rezultate, ali počnite sa malim brojem. Ako trenutno ne dižete ništa, počnite s jednim danom sedmično, a zatim gradite kako budete dosljedni tokom vremena”, kaže Younkin.

Imajte na umu da ako ne vidite nikakve primjetne promjene, možda ne radite s utezima koji su dovoljno izazovni. Naravno, ne želite da se povrijedite podizanjem više nego što možete, ali da biste postigli rezultate, potrebno je zamoriti mišiće.

Pratite unos kalorija

Sljedeće na listi savjeta za mršavljenje za žene starije od 30 godina je praćenje kalorija. Čak i kada jedete zdravu hranu, nikada nećete znati koliko kalorija unosite osim ako ne pratite unos najmanje sedmicu.

“Koristite aplikaciju za praćenje obroka i unesite hranu koju redovno jedete. Pratite pune normalne dane obroka. Pogledajte gdje ste, koje namirnice unose više kalorija nego što mislite, i prilagodite se prema tome”, dodaje.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Gljivice na noktima nogu nestat će u 3 dana nakon ovoga!

Težite li više od 80 kg? Dosegnut ćete 56 kg. Zapišite recept!


Sponsored by logo