Zdravlje

Patite od nesanice? Ove namirnice će vam pomoći da brzo utonete u san

Hrana koju jedete i raspored obroka mogu uticati na to koliko ćete lako zaspati i koliko će vam noć biti mirna.

Lagani obrok ili užina prije spavanja preporučuje se, posebno osobama koje pate od nesanice, jer mala količina hrane u tijelu može pomoći da zaspite i spriječite bilo kakve smetnje vezane za glad

Kora Habinakova, stručnjakinja za spavanje iz SleepSeekera savjetuje da to bude lagani obrok.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Vid se vraća za 12 dana! Radite ovo svaki dan


Sponsored by logo

“Iako svi različito reaguju na hranu, postoje neka opća pravila koja se mogu pridržavati. Neke namirnice, poput kafe i drugih kofeinskih pića, treba ograničiti na ranije sate dana kako bi se spriječili poremećaji spavanja. Slično tome, postoje određene namirnice koje preporučujemo da ih uključite u obroke i grickalice kasnije tokom dana, dodala je.

Otkrila je koju hranu treba da jedete, nazvavši ih superhranom za spavanje.

Puretina

Iako se ne preporučuje konzumiranje velikih količina proteina neposredno prije spavanja, u umjerenim količinama, namirnice poput puretine mogu pomoći u poboljšanju kvaliteta sna i smanjenju smetnji. Puretina sadrži triptofan, aminokiselinu koja povećava nivo melatonina u organizmu i pomaže spavanju.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Učinite to prije spavanja i probudit ćete se bez proširenih vena


Sponsored by logo

Riba

Uključivanje ribe poput lososa ili tunjevine u večernje obroke je jednostavan način da povećate unos vitamina D. Nedostatak vitamina D povećava rizik od poremećaja spavanja i poteškoća sa spavanjem pa dok pokušavate provesti neko vrijeme vani na suncu, povećavate Količina hrane bogate vitaminom D pomaže u poboljšanju sna.

Biljni čajevi

Zamjena jedne od dnevnih kafa biljnim čajem, poput kamilice, doprinosi poboljšanju kvaliteta sna. Čaj od kamilice smanjuje osjećaj anksioznosti, što dovodi do mirnijeg sna. Osim toga, sadrži antioksidanse za koje se kaže da smanjuju nesanicu.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Gomila crva će nestati za sat vremena! Zapišite recept: za jednu čašu vode 2 grama...


Sponsored by logo

Med

Dodavanje male količine meda u popodnevnu užinu ili večernji obrok pozitivno će uticati na san. Med sadrži glukozu koja može da snizi nivo oreksina u mozgu, neuropeptida koji reguliše budnost.

Orašasti plodovi

Preporučujemo da jedete orašaste plodove kao što su orasi i pistacije. Osim visokog sadržaja vitamina i minerala, ove namirnice su jedna od najbogatijih melatoninom. Zbog visokog nivoa melatonina, jedenje šake ovih orašastih plodova prije spavanja poboljšat će kvalitet vašeg sna.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Gljivice na noktima nogu nestat će u 3 dana nakon ovoga!

Težite li više od 80 kg? Dosegnut ćete 56 kg. Zapišite recept!


Sponsored by logo