• Pon. srp 26th, 2021

Za sve pravoslavce

Pravoslavac

MANASTIR SVETE PETKE IVERICE: Mesto gde je zakopano 12 živih nevesta…

Byadmin

lis 5, 2020

Pre 120 godina podignut je manastir Svete Petke Iverice.

Manastir se nalazi blizu Niša na putu ka Sofiji.
U poslednje vreme manastir privlači sve više gostiju koji žele da vide čudotvornu ikonu Svete Petke, repliku ikone crkve Hrista Spasitelja iz Moskve, koja je spaljena.

manastir svete petke

Manastir Svete Petke Iverice poznat je još i kao Vojni manastir, njegovo podizanje je pomogao i kralj Aleksandar I Obrenović.

Prema rečima Slavice Cekić, koja brine o manastiru, kaže da su staru crkvu podigli gruzijsku monasi krajem 14. i početkom 15. veka kada su bežali od najezde Turaka.

Manastir počiva na moštima mnogih mučenika, u njemu su i turci poubijali mnoge ljude. Takođe, smatra se da su svojevremeno Turci na ovom mestu pobili mnoge ljude i da je baš tu zakopano 12 živih nevesti u venčanicama.

sveta petka

Krajem 19. veka na prostoru gde se danas nalazi manastir bila je stacionirana grupa vojnih minera, koja je radila na prokopu tunela zbog izgradnje puta. Jedan od vojnika je sanjao kako se baš tu gde se oni nalaze nekada nalazila svetinja. Vojnici su počeli da kopaju i tako su došli do prve svetinje, koju su podigli gruzijski monasi.

U tom periodu kralj Aleksandar I Obrenović umalo se nije udavio u moru u Francuskoj, pa je vojska iz zahvalnosti prema Bogu, odlučila da ponovo sazida crkvu Svete Petke. Međutim, posle tri godine vojska više nije imala para za nastavak izgradnje.

sveta petka manastir

– Negde baš u to vreme tuda je prolazio kralj Aleksandar I Obrenović, putovao je za Pirot. Kada je čuo šta je njegova vojska učinila, oduševio se i rešio da da sredstva da se crkva sagradi. Sam kralj Aleksandar I Obrenović je bio donator crkve. Posle izgradnje vojska je ovde organizovala manastir i on je to bio punih pet godina – priča Slavica za Blic.

Za manstir važi da ima čudesne moći, što potvrđuju i mnogi koji ga redono posećuju.

Odgovori