Zdravlje

Ključ za bolje mentalno zdravlje mogao bi biti u vašim crijevima i odabiru jedne namirnice

Kada je u pitanju liječenje stresa, depresije i anksioznosti, možda nećete misliti da ono što jedete ima veze s tim. Međutim, nova istraživanja sugeriraju da bi ključ za bolje mentalno zdravlje mogao biti u vašim crijevima i vašoj omiljenoj hrani.

Istraživači sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Virginiji otkrili su da Lactobacillus, bakterija koja se nalazi u jogurtu, kao i u fermentiranoj hrani, može pomoći tijelu da upravlja stresom i može pomoći u prevenciji depresije i anksioznosti.

Predvođen UVA istraživačem Albanom Gaultierom, tim je rekao da nalazi utiru put za liječenje stanja mentalnog zdravlja. Studija je objavljena u časopisu Brain, Behavior and Immunity i sprovedena je uz pomoć miševa.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Vid se vraća za 12 dana! Radite ovo svaki dan


Sponsored by logo

Naša tijela su naseljena hiljadama mikroorganizama koji se zajednički nazivaju mikrobiota te su ključni za naše zdravlje i dobrobit, a naša crijeva se ne razlikuju.

UVA tim je rekao da “poremećaji” mikrobiote – bilo zbog bolesti, loše prehrane ili drugih uzroka – doprinose mnogim bolestima, pa čak i pomažu u širenju raka.

To znači da naučnici sada sve više gledaju na crijeva kao na sredstvo za borbu protiv bolesti i poboljšanje zdravlja. Postoji i interes za to kako mikroorganizmi u crijevima mogu utjecati na mentalno zdravlje.

Dr. Gaultier i njegov tim pokušali su odvojiti Lactobacillus od drugih mikroorganizama u crijevima kako bi utvrdili njegovu ulogu – s prethodnim istraživanjem koje sugerira da bi bakterije mogle preokrenuti depresiju kod laboratorijskih miševa.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Učinite to prije spavanja i probudit ćete se bez proširenih vena


Sponsored by logo

“Bili smo svjesni našeg prethodnog istraživanja da je Lactobacillus bio koristan u poboljšanju poremećaja raspoloženja i da je izgubljen nakon psihološkog stresa, ali temeljni razlozi su ostali nejasni, prvenstveno zbog tehničkih izazova povezanih s proučavanjem mikrobioma”, naveo je.

Tim je koristio kolekciju bakterija, poznatu kao Altered Schaedler Flora, koja uključuje dva soja Lactobacillus i šest drugih bakterijskih sojeva. Oni su koristili miševe koji su imali ili nisu imali Lactobacillus u crijevima.

Provodeći testove ponašanja i izlažući ih nizu stresora – poput vlažne posteljine ili nagnutog kaveza – otkrili su da miševi koji nisu imali bakteriju pokazuju više znakova anksioznosti i depresije.

I primijetili su da je prijenos mikrobiote s miševa pod stresom na miševe bez klica bio dovoljan da izazove depresivno i anksiozno ponašanje.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Gomila crva će nestati za sat vremena! Zapišite recept: za jednu čašu vode 2 grama...


Sponsored by logo

Naučnici su uspjeli identificirati da laktobacili mogu održavati nivoe imunološkog medijatora, zvanog interferon gama, koji reguliše odgovor tijela na stres i pomaže u sprječavanju depresije.

“Naše otkriće osvjetljava kako Lactobacillus koji živi u crijevima utiče na poremećaje raspoloženja, podešavajući imuni sistem. Naše istraživanje moglo bi utrti put ka otkrivanju prijeko potrebnih terapija za anksioznost i depresiju”, naveo je.

Ono što je najvažnije, sada mogu istražiti kako se održavanje zdravog nivoa laktobacila i/ili interferona gama može istražiti kako bi se spriječila i liječila anksioznost i depresija.

Iako nalazi ne pokazuju nužno da bi konzumiranje jogurta moglo pomoći ljudima da upravljaju anksioznošću ili prevladaju depresiju, oni sugeriraju da bi se bakterije koje se nalaze u ovoj osnovnoj hrani za doručak mogle koristiti kao alat za upravljanje mentalnim zdravljem u budućnosti.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Gljivice na noktima nogu nestat će u 3 dana nakon ovoga!

Težite li više od 80 kg? Dosegnut ćete 56 kg. Zapišite recept!


Sponsored by logo