Zdravlje

Četiri pića koja smanjuju rizik od srčanih bolesti

Vrlo je normalno da vam šećer u krvi poraste nakon što nešto pojedete ili popijete, a zatim ponovo padne u nekoliko sati nakon toga.

Međutim, zdravstveni stručnjaci upozoravaju da česti skokovi šećera u krvi mogu povećati rizik od razvoja srčanih bolesti. Mnogi od vas su čuli da se o šećeru u krvi govori u vezi sa stanjima poput dijabetesa.

Dakle, ako ne patite od toga, mogli biste pomisliti da održavanje šećera u krvi nije nešto što vas brine.

Ne samo da veliki vrhovi i padovi mogu da dovedu do gladi i prejedanja, već su i trajni visoki nivoi šećera u krvi povezani sa razvojem određenih zdravstvenih stanja.

Urednik personalizovane platforme za ishranu ZOE Tim Newman, objasnio je da, iako su svim našim ćelijama potrebne molekule šećera – glukoza – rad, visoki nivoi tog šećera u krvi mogu vremenom oštetiti zdravlje srca.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Vid se vraća za 12 dana! Radite ovo svaki dan


Sponsored by logo

“Pretjerane reakcije šećera u krvi tokom godina mogu povećati rizik od stvaranja plaka u krvnim sudovima i posljedično, rizik od srčanih bolesti”, dodaje.

Nakupljanje plaka na zidovima krvnih sudova je loša vijest, jer onemogućava nesmetano kretanje krvi po tijelu, što na kraju dovodi do ozbiljnih zdravstvenih stanja kao što su bolesti srca i moždani udar. Prema Timu, skokovi glukoze u krvi mogu igrati ulogu u učvršćivanju plakova.

Voda

Ovo bi moglo izgledati prilično očigledno, ali kako voda ne sadrži šećer, to vam neće izazvati nagle skokove šećera u krvi. Ako osjećate žeđ i trebate energiju, preporučuje se da posegnete za čašom vode.

Obična voda može izgledati pomalo dosadno pa je dijetetičari predložila da je začinite sastojcima poput mente, krastavca, đumbira, bosiljka ili čak lubenice.

A ako imate dijabetes ili predijabetes, ostati hidrirani je posebno važan, rekao je Sammie, jer dehidracija može dovesti do više šećera u krvi.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Učinite to prije spavanja i probudit ćete se bez proširenih vena


Sponsored by logo

Zeleni čaj

Istraživanja sugerišu da zeleni čaj može povoljno uticati na nivo šećera u krvi.

Pregledom 27 studija iz 2019. godine utvrđeno je da konzumiranje zelenog čaja nekoliko sedmica – između tri i 72 – snižava nivo šećera u krvi kod ljudi kada nisu jeli. Međutim, to ih nije moglo srušiti nakon jela.

Nasuprot tome, normalan crni čaj i crni čaj bez kofeina uopće nije utjecao na razinu šećera u krvi.

Kravlje mlijeko

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Gomila crva će nestati za sat vremena! Zapišite recept: za jednu čašu vode 2 grama...


Sponsored by logo

Mnogi od nas danas piju nemliječne opcije kao što su zobeno ili sojino mlijeko.

“Sada postoje dobri dokazi da proteini u kravljem mlijeku mogu igrati ključnu ulogu u snižavanju šećera u krvi nakon jela za osobe sa i bez dijabetesa”, dodaje.

Također, može dovesti do sporijeg porasta šećera u krvi nakon obroka, jer mlijeko može učiniti da se vaš želudac isprazni sporije. Druga istraživanja pokazuju da kefir može imati sličan učinak.

Kafa

Postoje različiti dokazi o tome da li je kafa dobra za nivo šećera u krvi. On se pozvao na meta-analizu šest studija iz 2019. godine, koja je otkrila da je uzimanje ekstrakta kafe kao suplementa povezano sa nižim nivoom šećera u krvi natašte.

Međutim, studija iz 2020. godine pokazala je da šolja Joea prva stvar nakon noći poremećenog sna dovodi do lošije kontrole šećera u krvi.

Oglas

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Gljivice na noktima nogu nestat će u 3 dana nakon ovoga!

Težite li više od 80 kg? Dosegnut ćete 56 kg. Zapišite recept!


Sponsored by logo