Чувајте се оваквог робовања: Патријарх Павле тврдио је да за сваког…

Uncategorized
loading...

“Dve su slobode, braćo i sestre, i dva ropstva. Jedno je sloboda ova svetska, ovoga sveta, a druga je sloboda greha. Jedno je, dakle, ropstvo u ovom svetu od ljudi zločinaca, i uopšte od onih silnika ovoga sveta, a drugo je ropstvo od greha.

Sigurno je da smo mi i tela, da smo i zemaljski, i treba nam sloboda u ovome svetu. Koliko je za naš narod i za druge pravdoljubive i istinoljubive narode, potrebna sloboda! Ali mi smo i duše i za nas je potrebna sloboda od greha. Ona prva sloboda, kao i život, proći će i prolazi. Ali sloboda greha, sloboda pravednika nikada, i ona nas ujedinjuje sa svima svetima u Carstvu Nebeskom.
Voditi računa dakle da ne budemo robovi greha. Vi znate i po sebi i po drugima kakvo je to ropstvo. Najmanje, da tako kažem, strasti koje dobijemo – koliko je to ropstvo! Uzmite samo pušača, pijanicu, da ne govorimo o drugim gresima, bludu i zločinima. Koliko je to i kakvo roblje!”

Patrijarh Srpski Pavle

Preuzeto iz knjige Život po Jevanđelju, Patrijarh srpski Pavle, Narodna i univerzitetska biblioteka u Prištini i Ars Libri, Beograd,1998.

loading...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *