Српске цркве од Аустралије до Аљаске: Православље за све Србе, широм…

Uncategorized
loading...

Монашке заједнице Српске православне цркве броје око 400 манастира. Њих највише свакако има у Србији и Црној Гори, као и у земљама региона, али српски се говори и у манастирима који су расути по Аљасци и Аустралији.

манастир светог германа

Од манастира расутих по кугли земаљској издваја се манастир светог Германа Аљаског у Калифорнији. На челу овога манастира је отац Герасим који је Американац и чије је име пре него што се замонашио било Гордон Елијел и без обзира на националност и порекло сви монаси овог манастира знају српски и руски језик. Овај српски манастир је познат по томе што негује добре односе са локалним Индијанцима.

Недалеко од овога манастира је и један женски манастир који такође припада Српској цркви. У њему живе две монахиње у келијама без струје и апарата за домаћинство.

Верски објекти у Канади и Америци који припадају Српској Православној Црки играју веома важну улогу. Најпознатији међу њима су свакако Манастир Светог Саве у Либертвилу, Нова Грачаница у Чикагу и канадски храм Светог Преображења Господњег.


Црква Светог Саве у Либертвилу[/цаптион]

Што се тиче далеке Аустралије православни народ се окупља око Новог Каленића у Камбери и у манастиру Светог Саве у Илејну.

И на југу Африке Српска Православна Црква има своје седиште. У Јоханесбургу још у 19. веку је основана мала српска заједница са доласком првих српских емиграна. Православни Срби се окупљају око Храма Светог апостола Томе који је подигнут 1987. године.

српски верски објекти
loading...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *